ANAMCARA
Et fellesskap for keltisk spiritualitet
Hellig Sky
«Hellig Sky» er en keltisk inspirert helgenkalender for Norge. Den markerer noen av helgendagene på primstaven og andre felleskirkelige helgener. I tillegg minnes særlig personer fra den keltiske og angelsaksiske kirkehistorien. For Norge ble kristnet delvis direkte fra de keltiske landene i vest, og delvis via landene i sør med den irsk-skotske misjonen på kontinentet. «Hellig Sky» leter også fram legender fra de andre nordiske landene, dessuten fortellinger fra andre naboland som har en viss innflytelse på Norge.
Denne helgenkalenderen bygger på grunntanker fra den lutherske bekjennelsen «Confessio Augustana»: Det hellige samfunn er alle kristne som samles rundt ord og sakrament (CA 7). Og de førreformatoriske helgenene er forbilder i kristen tro (CA 21). I «Hellig Sky» brukes begrepet «helgen» om alle kristne som var forbilder og trosformidlere. Samtidig er alle kristne også både syndere og rettferdiggjort av Kristus. Vi er alle barn av vår tid og utsatt for strukturell synd. Vi kan alltid lære av våre egne og andres feil. Og vi kan bli inspirert av frimodigheten som kristne mennesker viste i møte med destruktiv maktmisbruk og den rådende tidsånden og politisk korrekte ideologier.
I god keltisk ånd fokuserer «Hellig Sky» særlig på kvinner som utviste lederskap i kirken og i sine fellesskap og menigheter. Personene nevnt i «Hellig Sky» var også forbedere i sine jordiske liv. Men kalenderen tar ikke stilling til hvorvidt de nå er forbedere i Guds usynlige evige dimensjon. Navnet «Hellig Sky» er inspirert av den store sky av vitner i Hebr 12,1, og av den hvite skare i Åp 7,9, og av de keltiske kristnes åpenhet for å sanse Guds vennlige hilsener i skaperverket. Salmedikteren Brorson sang i sin allehelgenssalme «Den store, hvite flokk å se» om «tusen berge hvit av snø». Han kjente nok bare til de sønderjyske åsene i vinterskrud. Men kanskje skybankene over Vesterhavet minnet ham om bilder av snødekte fjell i Norge og om den store og hvite sky av vitner i Bibelen.