top of page
Mecky Wohlenberg

Hellig sky 22.oktober

Hellig sky 22. oktober: For 1150 år siden døde Donatus av Fiesole. Han var en av mange tusen keltiske pilgrimer som fra 400- til 900-tallet var misjonærer på kontinentet.

Donatus Scotus ble født på slutten av 700-tallet i Irland eller Skottland. I år 816 reiste han sammen med sin venn Andreas til Roma. Først 13 år senere begynte de på hjemveien. De stakk innom katedralen i Fiesole ved Firenze i Toscana. Der var det akkurat valg til nytt menighetsråd og biskop. Grunnet guddommelige tegn valgte menigheten den ydmyke pilegrimen på bakerste benk til sin nye biskop. Kanskje de hadde ingen frivillige kandidater heller. For den forrige biskopen var blitt myrdet (druknet) av den lokale fyrsten.

Donatus var biskop av Fiesole i nesten 50 år. Han var brobygger og fredsmekler, og rådgiver for de frankiske kongene og i Italia. Han gjorde den keltiske Brigid til en kjent helgen i Italia. Han grunnla også et hospits for irske pilgrimer, det var vigslet til Brigid.

Donatus døde i enten 874 eller i 876 eller 877 i Fiesole. I kirkekunsten er Donatus ofte avbildet sammen med en irsk ulvehund. Jeg fant ikke noe helgenbilde av dem begge to. Bildet fra commons.wikimedia.org viser skulpturen av en ulvehund i St. Patrick Cathedral i Dublin (foto Malene Thyssen CC-BY-SA 3.0; kilder: wikipedia; catholic.org; A. Mooney i celticsaints.org; P.E. Odden i katolsk.no; omniumsanctorumhiberniae.com; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; Ray Simpson i «Saints of the Isles»).



0 visninger

Comments


bottom of page