top of page
Mecky Wohlenberg

Hellig sky 26.september

Hellig sky 26. september: Margrete av Skottland («Jomfruen fra Norge») var en norsk-skotsk prinsesse på 1200-tallet. Hun må ikke forveksles med den hellige dronning Margaret av Skottland som levde 200 år tidligere.

Margrete ble født den 9. april 1283 i Tønsberg. Moren var en skotsk prinsesse. Hun døde i barsel. Datteren ble oppkalt etter moren. Barnets far var den 16 år gamle norske kong Eirik II Magnusson. Da Margrete var tre år gammel, døde morfaren kong Alexander av Skottland. Margrete ble da utnevnt til dronning av Skottland.

Syv år gammel ble hun sendt over havet for å gifte seg med den engelske tronfølgeren prins Edvard. Planen var å skape en engelsk-skotsk-norsk allianse. Margrete hadde følge av biskop Narve fra Bergen. Hun ble syk under overfarten og døde i biskopens armer i Kirkwall på Orknøyene den 26. september i 1290. Dette har biskopen fortalt senere. Margretes legeme ble ført tilbake til Norge og identifisert av faren. Hun ble gravlagt i muren i Kristkirken i Bergen ved siden av sin mor. Ti år etter hennes død dukket det opp i Bergen en ca 40 år gammel kvinne fra hansabyen Lübeck. Hun hevdet at Margrete ikke døde i Kirkwall, og at hun selv var dronning Margrete. «Den falske Margrete» ble dømt for svindel og brent på bålet i 1301.

Margrete ble aldri noen offisiell helgen. Men jeg tror at hun i sine triste barneår søkte trøst i troen på Jesus som tar imot barna. Og at hun døde omsluttet av bønn. Bilde hentet fra geograph.org.uk viser et glassmaleri i Lerwick Town Hall på Shetland fra 1883 med innskriften: «MARGARETA SCOTIAE REGINA ET NORVEGIAE FILIA» («Margareta, dronning av Skottland og datter av Norge», foto Colin Smith CC-BY-SA 2.0; kilder: wikipedia; N. Bjørgo i snl.no; P.E. Odden i katolsk.no).


1 visninger

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page