top of page
Mecky Wohlenberg

Hellig sky 3.oktober

Hellig sky 3. oktober: Frans av Assisi er en av de mest kjente kristne helgener. Giovanni Francesco ble født ca 1182. Hans far var en rik tekstilhandler. Ca 1206 hørte Frans i en visjon et kristus-krusifiks si til ham at han skulle bygge opp igjen kirken. Frans tok dette bokstavelig og brukte familiens penger til å restaurere en gammel kirkebygning i Assisi. Frans ga bort alt han eide. Han brøt med familien og valgte et liv i bønn og tjeneste for Gud, et liv preget av respekt og ærefrykt for Guds skaperverk. Flere legender forteller om det nære vennskapet mellom Frans og dyrene. Frans forkynte et fattigdomsideal i en tid da kirken var blitt rik og mektig. Frans og hans munkebrødre møtte de fattige i en tid der byene vokste fram med stor sosial nød. Frans sine følgesvenner skulle ikke stenge seg inn i et kloster, men leve ut troen på markedsplassen. Ordenen som er oppkalt etter ham skulle forkynne evangeliet og utøve sjelesorg som tiggermunker uten penger, bare i tillit til Guds hjelp.

Frans var sjokkert over korstogets våpenbruk. Han søkte dialog med sultanen i Egypt for å møte muslimene med et kristent budskap preget av respekt og kjærlighet. Frans framstilte juleevangeliet med hjelp av ekte dyr og en krybbe med høy. Han blir regnet som opphavsmannen bak tradisjonen med julekrybben.

To år før sin død skal han ha fått sårmerker slik som Jesus hadde etter korsdøden (stigmata). Frans døde på lørdag, 3. oktober i 1226. Dagen etter ble han begravet, og 4. oktober er blitt den offisielle helgendagen for Frans av Assisi. I mange katolske kirker verden rundt og i en del protestantiske kirker i engelskspråklige land er det i disse dager gudstjenester der dyr blir velsignet: The Blessing of the Animals. Noen plasser skjer dette utenfor kirken, men noen steder også innendørs. Bildet fra commons.wikimedia.org viser Frans preke for fuglene. Dette er et freskomaleri av Maestro di San Francesco i italienske Umbria fra ca 1250-1280 (foto Public Domain; kilder: wikipedia; J. Januschek i glaubenszeugen.de; T. Rasmussen i snl.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; Ray Simpson i «Saints of the Isles»).



3 visninger

Comments


bottom of page