Hellig Sky 31. desember: Melania (den yngre) var den rikeste kvinnen i Romerriket. Hun ga bort alt hun eide og ble ørkenmor.
Melania (Melanie) ble født i 383 som datter til en senator i Roma. Hennes kristne mor Albina var datter til en hedensk prest. Farmoren Melania (den eldre) var blitt ørkenmor i Palestina. Hele familien var nære venner med Hieronymus. For å holde rikdommen innenfor familien, ble Melania 14 år gammel giftet bort til sin fetter Pinian. Han var 17 år gammel. Første barnet ble en jente. Det andre barnet var en gutt, men arvingen var dødfødt. Moren døde nesten selv i barsel. Melania var fortsatt bare 16 år gammel. Etterpå døde også eldste barnet. Det unge ekteparet ble da enige om å leve et asketisk liv.
Fem år senere arvet Melania sin fars formue. De hadde eiendommer spredt over hele Romerriket. De solgte mange av eiendommene og ga bort det de eide. De hjalp fattige og besøkte fanger, og de satte fri sine 8000 slaver. Dette ga dem mange fiender i den romerske overklassen.
Melania og Pinian og Albina dro via Sicilia til Nord Afrika der de besøkte ørkenmødre og –fedre. Hun bygde et kloster for kvinner og menn nord i Algerie. Det ble et fristed for tidligere slaver. Melania brevvekslet med flere av samtidens teologer. Ekteparet hadde nær kontakt med bl.a. Hieronymus, Augustin av Hippo, Paulinus av Nola, og Rufinus av Aquileia. I kjetterstriden støttet de Origines.
I 417 dro de videre til Jerusalem der de drev pilgrimsherberge og hospital. Moren Albina døde i 431, og mannen Pinian i 432. Melania gravla dem på oljeberget. Der bygde hun et munkekloster til minne om sin mann. Sine siste år levde Melania i en eneboerhytte på Oljeberget. I 439 besøkte hun keiserfamilien i Konstantinopel. Hun kom tilbake til Jerusalem før jul. Julenatten 439 var hun i Betlehem. Sine siste 50 gullpenger gav hun til biskopen der. Melania døde den 31. desember i 439 på Oljeberget. Bildet fra commens.wikimdia.org er en illustrasjon fra helgenkalenderen (menologium) til den bysantiske keiseren Basileios II fra ca år 1000 (foto Public Domain; kilder: Catholic Encyclopedia (1913); J. Januschek i glaubenszeugen.de; P.E. Odden i katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; wikipedia).
Commentaires