top of page
Mecky Wohlenberg

Hellig sky 4.januar

Hellig sky 4. januar: Heinrich Plütschau var en tysk-dansk misjonær i India. Han var en av de to første lutherske misjonærer som var sendt fra Danmark-Norge ut til hedningefolkene. De to ble de to første kjente protestantiske misjonærer i India.

Heinrich Plütschau ble født i Mecklenburg i 1676. Han studerte i Halle. Universitetet der var preget av en pietisme som la vekt på kristentroens sosialetiske konsekvenser. Den var også preget av misjonsiver til å bringe kristen tro ut til andre kontinenter. På forespørsel fra den danske konge Fredrick IV ble Plütschau i november 1705 sammen med Bartholomäus Ziegenbalg sendt til den dansk-norske kolonien Trankebar sørøst i India, dagens Tharangambadi. Dette var før kongen var blitt en kristen pietist selv. Kongen hadde på det tidspunktet nok mest politiske grunner for å starte opp luthersk misjon i India. Han ville trygge den danske innflytelsen i India.

Misjonærene ankom den 9. juli i 1706 i Trankebar. De kom raskt i konflikt med den danske kolonimakten. De ville forkynne på lokalbefolkningens eget språk og i deres kulturelle kontekst. Plütschau og Ziegenbalg lærte seg derfor tamilsk for å kunne forstå hinduismen. De organiserte et skolevesen. Med Plütschaus støtte klarte den språkbegavede Ziegenbalg innen kort tid å oversette Det nye testamentet til tamilsk.

I 1711 reiste Plütschau hjem til Europa for å søke kongens støtte i konflikten med de lokale danske myndighetene. Etter en strabasiøs reise kom han til København våren 1713. Han ble værende hjemme for å tale misjonens sak i Danmark. Han giftet seg i 1714 med Dorothea Dietrichsen. De ble prestefolk i Beidenfleth i Holstein, og de fikk ti barn. Heinrich Plütschau døde den 4. januar 1752 i Beidenfleth.

Bildet fra commons.wikimedia.org viser minnesteinen for Plütschau og Ziegenbalg på stranden i Tharangambadi. Den ble reist i 1906 til 200-års jubileet for den protestantiske misjonen i India (foto Sethu Subramaniyan CC-BY-SA 3.0; kilder: Encyclopedia Britannica; H-W. Genischen i «Biographical Dictionary of Christian Mission» (1998); W. Raupp i «Biograpisch-Bibliographisches Kirchenlexikon» (1994); J. Schäfer i heiligenlexikon.de; W. Thomas i heidelblog.net; wikipedia).



0 visninger

Comments


bottom of page