Hellig sky: 7. januar er knutsmesse på primstaven, til minne om den danske prinsen Knut Lavard. Dagen avslutter to uker julefeiring. Knutsmesse er ofte blitt sammenblandet med tjuende dag jul 13. januar. Før kalenderreformen 1700 var 13. januar den gamle nyttårsdagen. Den ble til «tjugande dags Knut som jager jula ut».
Knut (Knud) Lavard ble født den 12. mars ca 1096. Han var oppkalt etter sin onkel Knut den hellige som døde i 1086. Foreldrene til Knut døde under en pilegrimsreise da han var 6 år gammel. Knut ble hertug i Slesvig og jarl i Sønderjylland, og hertug i Holstein. Tittelen «lavard» har samme rot som engelske «lord» og betyr brødherre.
Knut giftet seg med Ingeborg av Kiev. Hun hadde røtter i både det svenske og det norske kongehuset. De fikk fire barn. Knut sikret Danmarks grenser mot sør. Han støttet Vicelins misjon blant venderne i Holstein. Og han åpnet opp for kristen kulturpåvirkning i sitt hertugdømme. Ettermælet beskriver han som en rettferdig og human kristen konge. Ringstedordinalet hevder at han var «elsket av Gud og mennesker». Julen 1130 reiste Knut til kongeslektens julegilde i Ringsted på Sjælland. Der ble han drept den 7. januar 1131 av sin fetter Magnus. Han så på Knut som en rival til Danmarks trone. Dette skjedde dagen etter at julefreden var slutt, og det førte til 25 år med borgerkrig.
Det ble reist et kapell over drapsstedet. Der skal det ha skjedd mange tegn og undere. Knuts sønn Valdemar ble født 7 dager etter at faren Knut ble drept. I 1157 ble han enekonge i Danmark. Med ham begynte arvekongerekken i Danmark. I 1169 oppnådde Valdemar sin fars helgenkåring. I 1170 ble Knut skrinlagt i den nye St. Bendts kirken i Ringsted. Bildet fra commons.wikimedia.org viser Knut Lavard på et kalkmaleri i taket i Sankt Bendts kirke i Ringstedt (foto Hideko Bondesen CC-BY-SA 2.5; kilder: P.E. Odden i katolsk.no; J. Schäfer i heiligenlexikon.de; K. Solli Skøien i «En kurv til min datter» (2003); B. Sivertsen i «Mari Vassause og Den Hellige Margareta» (1998); snl.no; wikipedia).
コメント