top of page
Mecky Wohlenberg

Hellig sky 8.oktober

Hellig sky 8. oktober: Landstad var en norsk prest og folkevisesamler og dikter. Magnus Brostrup Landstad ble født 7. oktober i 1802 i Måsøy i Finnmark der hans far var prest. Magnus vokste opp på Øksnes i Vesterålen og i Vinje og i Seljord i Telemark. I Seljord fikk han hjemmeundervisning av en haugiansk lærer. I studietiden traff han prostedatteren Mina Lassen. De giftet seg i 1829. De var prestefolk i Gausdal, Kviteseid, Seljord, Halden, og Sandar.

Landstad var påvirket av luthersk ortodoksi og motstander av rasjonalismen. Han forente pietistisk lekmannskristendom med grundtvigiansk kirkelighet og kulturåpenhet. Med denne bakgrunnen ble han mannen bak en samlende salmebok i Norge. I 1869 gav han ut Norges første autoriserte salmebok hvor han selv bidro med mange egne salmer og oversettelser. Han var venn med Ivar Aasen og han ville frigjøre det norske språket fra tyske og danske ord. Han brukte en del ord fra «bondespråket» og ble kritisert for det. Til å begynne med ble språket i salmeboken oppfattet som radikalt. Men ved å frigjøre Norge fra dansk og tysk språk bidro han til en mer stedegen kristen tro i Norge.

Landstad hadde en spesiell begavelse til å gjendikte salmer. Hans egen salmediktning er alvorspreget og har en moll-klang i bunnen. Livet er en pilegrimsreise mot døden og himmelen. Her er det mange likheter med Brorson. For Landstad var møtet med skjønnhet i kunst og natur et møte med Gud. Han hadde et romslig syn på kulturen. Den folkelige kulturen viste ham Guds fottrinn i historien. Samtidig var han som embetsmann barn av sin tid, med liten forståelse for arbeiderbevegelsen og de nye frikirkene. Landstad døde i Kristiania den 8. oktober 1880. Bildet fra commons.wikimedia.org viser minnesmerket ved Seljord kirke, laget av Anne Grimsdalen i 1951 (foto Bohuslen CC-BY-SA 3.0; kilder wikipedia; E. Elseth i «Magnus Brostrup Landstad: Pilegrimen og poeten»; A.B. Klungsøyr, Allkunne, T. Eiriksson, S. Aasen Lødemel i snl.no; Olav Solberg i nbl.snl.no; V. Berland Øystese i «Nytt Norsk Salmeleksikon»).



5 visninger

Comments


bottom of page